Стара Загора е един прекрасен град в България, който определено си заслужава да се посети. Там има голяма наситеност на значими за страната забележителности, така че ако се интересувате от история, то със сигурност няма да ви бъде скучно. 

Кои 7 забележителности да посетите в Стара Загора?

Освен известния зоопарк, намиращ се в Стара Загора, има още много културни и исторически забележителности, които да посетите в този град. Ето основните 7 сред тях:

  1. Историческият музей

Това несъмнено трябва да е отправната точка на обиколката ви. Намира се на централния площад, наречен “Света Троица”, а там може да видите много предмети, открити по време на археологически разкопки. Има възможност да разгледате и други находки, проследяващи историята на града още от времето на римската епоха.

  1. Античният форум

Намираща се в центъра на града, тази забележителност е най-голямата от този тип в цялата страна. Счита се още, че е и сред най-запазените на целия Балкански полуостров. Построена е още в края на II век след новата ера.

  1. Бранителите на Стара Загора

Този известен паметник е построен в чест на гражданите, взели участие във великото Априлско въстание през далечната 1876 година. Разположен е в централния парк “Минерални бани”, където ще прочетете доста информация за събитията, довели до появата му.

  1. Самарското знаме

Тази забележителност се намира на едноименния хълм наречен “Самара” и е символ на Стара Загора. Представлява метална конструкция и символизира свободата. Гледката, разкриваща се от там, е невероятна, поради което местните често си правят разходки до мястото.

  1. Парк Аязмо

В парка се намират множество красиви и комфортни за пикник полянки, както и езера и водопади, сред които да се разходите. Повечето хора използват мястото за разтоварване покрай красивата заобикаляща природа. Често се организират и интересни музикални събития, които местните обожават.

  1. Музеят на религиите

Неговата локация отново е на централния площад, наречен “Света Троица”. В страната няма друг такъв и е много интересно за всеки да се запознае с различните религиозни обичаи и култури по света. 

  1. Бедечка

Този хълм предоставя невероятна за разходки локация, която много местни предпочитат за релакс и отдих. Може да си направите страхотен излет там, забравяйки за цивилизацията. 

Тези места са много добри за посещение, като чрез тях ще се запознаете не само с културата и историята на Стара Загора, но и с местната природа. 

Какво още може да видите в близост?

Ако искате да избягате от заобикалящите бетонни сгради, то може да си направите разходка до забележителностите в околностите. Едно от най-предпочитаните места е изкуствено създаденото езеро Загорка. Мнозина го предпочитат за разходки, пикници и дори за риболов. 

Има възможност и за разходки с лодка. А за желаещите да хапнат нещо вкусно, може да се насладят на китните ресторантчета в района.

За автора

Господин Сотиров

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *