Преглед на публикация

Маркировката за зелената зона на "Цар Симеон"

03
август
2015

Сигнал

Приключено в срок

Присъединени: 1

Съгласно чл.99 ал.1 от ЗДвП - В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за платено и безплатно в определени часове на денонощието.
Ал.2 Местата за паркиране по ал.1 се обозначават с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които на водача се указват условията за паркиране.
В случая няма нарушение на закона.

Община Стара Загора, Дирекция Строителство и инвестиции
ИН: Xn7
Статус: Приключено - Решено
Видимост: Публична
Пренасочено към: Община Стара Загора
Планирано за приключване: 21.08.2015
Приключено на: 18.08.2015
Стара Загора е един от малкото градове където 99% от автомобилите паркирани в най - централната част на обособената "Зелена зона" (в случая тук на бул. Цар Симеон), паркират в тотален разрез със Закона за движение по пътищата. Който както знаем определя ултимативните правила за движение на ППС по улиците и пътищата. И никоя Община не може да промени членове от този закон, независимо с какъв указ или наредба.
Чл. 94 ал.3 от ЗДвП гласи:
"За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя."
У-С-П-О-Р-Е-Д-Н-О..............У-С-П-О-Р-Е-Д-Н-О на оста на пътя.
А не диагонално.......
От както съществува т.нр. "Зелена зона"(а и преди това) никоя институция не си мръдна пръста да промени тази градска практика, която на всичкото отгоре е и опасна за движението защото:
- Спирането по диагонал на пътя при наличието на паркирани коли в съседство не дава видимост когато водача няма никакъв избор освен да излезе на заден ход, БЕЗ да има видимост дали по пътя идва кола.
- Водачите идващи по пътя нямат възможност да видят малоумно преминаващите между колите пешеходци, който изненадващо са решили да пресичат където им кефне.
Маркировката указваща местата за спиране в Зелената зона на бул. Цар Симеон непосредствено преди "гърбицата" на 5то основно у-ще е за диагонално паркиране, изисква от водачите да нарушават ЗДвП.
Маркировката след спирката на 5-то училище посока Верея също е в нарушение на ЗДвП до ъгъла на Прокредит Банк.
Поставя се пътна маркировка в нарушение на даден закон, а също така се принуждават водачите да извършват забранени и опасни маневри в натоварения център на града.
Гледам че титаните отговарящи за маркировката все още не са я начертали из целия център, може би още не е късно за реформи.
 • 04
  август
  2015
  Община Стара Загора назначи Дирекция Строителство и инвестиции към тази публикация.
 • 18
  август
  2015
  Община Стара Загора приключи публикацията със статус Приключено - Решено (предишен статус: Изчакване на становище).
 • 04
  август
  2015
  Публикацията беше пренасочена за обработка към административна група Община Стара Загора .
 • 04
  август
  2015
  Статусът на публикацията беше променен на Активно, в изчакване за пренасочване (предишен статус: Изчакване за активиране).