Заявка за участие в конкурс Mayors Challenge

Време е за малко информация от "кухнята" :)

На 8-ми Ноември eкипът на Моята еОбщина"" изпрати заявка за участие към Община Стара Загора за Състезанието за Кметове организирано от фондация "Bloomberg Philanthropies". Решението на Община Стара Загора относно избора с коя идея да се участва в конкурса, се очаква да бъде взето до средата на месец Декември.

Малко информация защо и как виждаме нашето участие в конкурса.

Моята еОбщина"" е прототип на една иновативна идея и то не само в рамките на България. Това, което търсихме при стартирането на този прототип е витална за идеята информация - отговаря ли тя в основата си на реалните нужди на гражданското общество, има ли готовност и условия в институциите за приемането на нов тип подход в комуникацията и решаването на проблеми с обществото. Това бяха въпросите, чиито отговори получихме в движение, едновременно с представянето на цялостната идея пред идейния екип на Община Стара Загора. Това от своя страна е и причината да обявим публично заявката си за участие сега, а не в момента в който я направихме. Относно резултатите - те са главозамайващи! От там идва и вярата ни в бъдещето и цялостното реализиране на идеята.

Какви биха били целите ни при евентуално участие в конкурса?

На първо място бихме искали да представим града ни в подобаваща светлина - място, което защитава своя лозунг "Център на Вселената", място и хора, генериращи идеи и работещи върху бъдещето си, създаващо добри практики и иновации.

При евентуална положителна оценка от страна на журито в конкурса, ние ще имаме възможност да комуникираме с международни експерти в почти всяка възможна област. Това е уникален шанс за полиране и дори ако щете глобализиране на идеята. Това ще рече - да бъде приложена в нашия град и да донесе реални и измерими обществени резултати. Можем да мислим за всичко това като независима, неподвластна на популизъм, политически и бизнес интереси гражданска институция. С широко обществено участие и подкрепа.

Сега и черешката на тортата. Идеята ще продължи да струва НУЛА лева на Община Стара Загора. При влизане в топ 5 Община Стара Загора ще получи част от наградния фонд на конкурса, имащ за цел да подкрепя обществено полезни и иновативни инициативи в Европа.

На последно място, но с най-високо значение. Участието е мотивация за всички мечтатели и доброжелатели в нашия град (обичаме ви!) да обединят усилия, да бъдат активни и да изпразнят от съдържание чрез своите действия и успехи всички деградивни елементи от нашето общество. Мечта, пожелание, наречете го както искате. Ние желаем да стане факт.

Повече информация за конкурс Предизвикателство за Кметове